Sommaresa 2023 Del 4 (Normandie)

Efter Storstadsliv i Paris drog vi västerut för ett av semesterns huvudmål. -Normandie, denna historiska region som man upplevt genom så många teveserier och filmer. Omaha Beach, Caen, Mont Saint Michel, Etretat osv.. Finns så mycket jag velat se i Normandie, men vi var tvungna att begränsa oss lite.

Vi körde från campingen i Versailles på morgonen och några timmar senare var vi framme vid första stoppet i Normandie och nummer 4 på vår rutt, de vita klipporna vid Etretat. Oturligt nog så var det både dimmigt och regnigt, men det såg ut att klarna upp lite så vi hoppade upp på cyklarna och följde återigen Google-maps ”cykelleder”, helt idiotiskt beslut visade det sig, det var rena bergsbestigningen med små branta steniga stigar längs kusten. Vi fick släpa cyklarna med oss igen :S

Etretat var fantastiskt, vilken kustlinje, så att vårt kära Kullaberg kändes mer avlägset än någonsin. Hade ju varit ännu finare i klart väder och solsken, men man kan inte få allt.

Efter Etretat drog vi samma dag vidare mot Honfleur som visade sig vara en annan otrolig pärla, visst, ett stort turistmål, men ändå så fint och pittoreskt. Det fanns en perfekt ställplats precis utanför stadskärnan vid vattnet. Vi åt middag på kvällen vid en av restaurangerna i hamnen.

Efter en skön natt på ställplatsen i Honfleur blev det att inhandla lite mat på Lidl ganska nära ställplatsen och sen styra kosan mot Caen och krigsmuseet där. Memorial de Caen, bra parkering för husbilar.
Museet i sig var fint, men kanske lite mindre än väntat, finns en hel del museer i närheten men detta skulle vara det största. Bra med voice-guide så man fick lite mer info än skyltarna vid objekten.

Museet avverkade vi på någon timme och drog vidare mot Omaha beach som jag hade som ett verkligt måste på rutten. Kyrkogården med alla de vita korsen var precis lika mäktigt eller skrämmande som jag förväntat mig. Att det dessutom var några Amerikanska skolklasser på besök samtidigt som Stars and stripes halades och trumpet-tapto ljöd var stämningsfullt.

Själva stranden var ju just en strand, även om det fanns flera minnesstenar och plaketter över de olika förbanden som landstigit och förlorat sina soldater. Flera av befästningarna kändes också igen från Menige Ryan och Band of Brothers.

Nästa mål skulle vara klostret/slottet Mont Saint Michel, men då det närmade sig kväll så körde vi bara dit i närheten och hittade en fantastiskt fin ställplats. La Bidonniére, med fint ömning/fyllning, brödbil, glasskiosk och inom synhåll från Mont Saint Michel, den kan varmt rekommenderas.

På morgonen regnade det igen och vi låg kvar ganska länge i husbilen och chillade med Croissaint och kaffe. Till Mont Saint Michel var det bara någon kilometer, utanför fanns bra parkering för husbilar och Shuttle-bussar gick från parkeringen ända ut till klostret. Massor av folk, men så är det också ett av Frankrikes mest besökta turistmål. Fantastiskt instagram-vänligt… 😉

Sista stoppet för Normandie.delan av resan var den lilla byn Oradour Sur Glane, en by som den 10 juni 1944 fullständigt massakrerades av Waffen-SS. I princip alla invånare, även kvinnor och barn mördades, sen brände man ner hela byn. Byn återuppbyggdes aldrig utan lämnades som ett museum och bevis på krigets vansinne. Allt står kvar som det lämnades för över 70 år sedan. Det var obehagligt att gå där och känslan resten av dagen var gasnka deprimerande och tankefullt. Därefter bestämde vi oss att dra söderut för mindre flängande och mer camping, bad och sol. På vägen söderut så behövde vi stanna en natt och tack vare Park4Night så hittade vi en fin plats i byn Lussac-les-Châteaux, precis vid ett vattendrag och damm. Såklart fanns det även ett bageri i närheten 😉


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *